Suosittelen ottamaan kupin kahvia tai teetä ja asettautumaan mukavammin, nyt seuraa astetta pidempi kirjoitus, ihan vain siksi että tykkäsin puuhasta kovasti ja otin kuviakin! Mukavaa lukuhetkeä :-)


Nyt syksyllä meillä oli yhtenä viikonloppuna langan mikrovärjäystä. Homma oli hirmu helppoa ja hauskaa. Nyt mennään mututuntumalla, mutta uskoisin että reaktiivivärejä käytettiin. Kiinnitysaineena käytetään niinkin eksoottista jokakeittiön tuotetta kuin etikkaa.

Ensin laitetaan etikkaveteen (1 rkl etikkaa / 2 litraa vettä) ämpärissä tai isossa koolissa lankaa halutun kokoisina vyyhteinä. Ne muuten kannattaa kiinnittää useammasta kohtaa ettei tarvitse solmukasaa selvitellä sitten lopuksi. Kun lanka on kunnolla lionnut eli jokainen kuitu läpimärkä, voi sen ottaa pois ja puristaa pahimmat vedet takaisin ämpäriin (oli tosi helppo purnukka se, riittävän tilava ja reunat tarpeeksi korkeat). Kumihanskat tulivat tarpeeseen, oli kädet huomattavasti kauniimmat kun niitä muisti käyttää.

Värit sekoitettiin pipettejä käyttämällä, millilitra tai kaksi kutakin väriä laitettiin kertakäyttökuppiin (tuollaiseen pari desiä vetävään ihan tavalliseen) pohjalle, ja lopuksi etikkavettä päälle kunnes muki on täynnä. Tämän värineste sitten siirrettiin lankaan joko lankaa värissä liottamalla tai pensselilä sivelemällä tai kuka mitenkin. Minulle sopivin tapa oli varsin suoraviivainen, törkkäsin vain langat suoraan väriliuokseen ja annoin hetken olla siinä. Kuvassa näkyy sekä märkiä värjättäväksi valmiita vyyhtejä että pari lillumassa värissä mukeissa.

PA022765.jpg


Kun langat oli saatu halutun värisiksi, ne käärittiin elmukelmuun. Kannattaa katsoa pakkauksesta että se on mikron kestävää, kaikki kun eivät ole. Ei ole kivaa jos muoviin sulaa reikä ja langoista pääsee värillistä vettä karkuun, pahimmassa tapauksessa se kun pilaa muita kipossa samaan aikaan olevia lankoja. Tuossa meiltä kotoa löytyneessä ei ollut mitään merkintää, mutta testissä se kesti mikrotuksen loistavasti, siksi uskalsin sitä sitten käyttää.

PA022766.jpg


Ja kun kaikki värjätyt langat on pötkylöity kelmuun, laitetaan ne vähän isompaan kippoon (mutta sellaiseen joka mahtuu kunnolla sinne mikroon). Mukaan kannattaa laittaa pienessä kipossa vähän vettä että kosteus säilyy. Ei ole sinänsä väliä vaikka menisi kuinka montaa väriä kerralla mikrotettavaksi jos ei pelkää värin vuotavan vyyhdistä toiseen. Alla näkyy langat vielä kipossaan mikrotuksen jälkeen.

PA022767.jpg


Mikrotuksen jälkeen langat huuhdellaan huolella, ensin niin kuumalla vedelä kuin kädet kestää, ja siitä sitten parin välilämpötilan kautta kylmään. Kuumemmassa lähtee ylimääräinen väri pois, ja kylmä sitten lopuksi sulkee langan kuidut (tai jotain sellaista) ja sulkee värin langan kuitujen sisälle. Ja se liotus- ja värivedessä ollut etikka toimii osaltaa kiinnitysaineena.

Seuraavassa kuvassa näkyvät ensimmäisen päivän ns. harjoitustyöt, vyyhdit olivat vain 5 gramman painoisia. Vaaleimman keltainen on suoraan purkista tullutta kylmempää keltaista. Juu, en ottanut meidän käyttämästä väriympyrästä kuvaa enkä muista kaikkia (yhtäkään) takuuvarmasti oikein. Tummempi keltainen on sitten sitä toista, mutta siihen livahti tippa sitä kylmempää. Tai sitten se meni päin vastoin. Ihanalta näyttää silti!

Pinkissä on yhtä omaa sekoitusta ja kahta naapurilta. Liotin jokaisessa purkissa yhtä kolmasosaa vyyhdistä vähän aikaa, ja olen lopputulokseen kovin tyytyväinen.

Vasemmalla olevassa vihreässä on kahta eri vihreää, jälleen yhtä omaa ja yhtä naapurin sekoitusta. Jälleen värjätty liottamalla päitä eri purkeissa. Vaalean vihreä on jäljellä olleessa etikkavedessä liotettu, sen kanssa kun kävi pieni accidento bizarro ja sinne livahti väriä ekasta vyyhdistä, taisin huuhdela ajatuksissani hanskani siinä. Sen jälkeen huuhtelin kaikkien muidenkin värien jälkeen, ja lopuksi iskin vyyhdin sinne likoamaan. Ihan kiva siitäkin tuli.

Ihan viimoisiksi oli vielä yksi vyyhti jäljellä, ja pöydällä pisaroita. Tipautin vyyhdin sen päälle ja vyyhtiin tuli kivoja pisteitä. Kiertelin sitten luokkakaveireiden pöytien vieressä ja tipauttelin vyyhtiä milloin mihinkin väriläiskään. Tykkään lopputuloksesta kovasti, melkein harmittaa etten värjännyt tuolla tavalla enempää lankaa.

PA022768.jpg


Seuraavana päivänä jaoin sitten jäljellä olevan langan neljään osaan, eli kahteen 20 gramman vyyhtiin ja kahteen 15 gramman osuuteen. Toinen on vyyhdillä, mutta halusin myös kokeilla minkä näköiseksi lanka tulee kun sen värjää kerällä. Tai siis sellaisenaan kerän jämänä. Aika tasaiselta sekin näyttää, ihan en ole uskaltanut vielä avata ja katsoa. Näistä väriliemistä minulla onkin enemmän tietoa, kun olin ennalta fiksu ja kirjoitin tiedot myös ylös. Alla kuva ja sen vieressä värit.

oranssi.jpg Punaoranssi = 2 ml Kromia ja 3 ml Sinooperia


pinkki.jpg Pinkki = 2 ml Karmiinia


vihre%C3%A4.jpg Vihreä = 3 ml Preussia ja 3 ml Kadmiumia


grape.jpg Erityiskokeilu = Ensin yritin värjätä Cool Aidin mehujauheella makuna Grape, ja väristä tulikin ihan heidän ilmoittamansa värikartan mukainen, eli likaisen tiskirätin värinen. Jos käytän jauheita jatkossa tarkastan etukäteen esimerkiksi tästä kartasta minkä väristä langasta pitäisi tulla. Mehujauheen houkutteleva tuoksu sen sijaan jäi :D  Luokkakaverini oli saanut pinkin värini lopun, ja muuttanut sen liilaksi. Häneltä jäi sitä väriä sitten yli, ja käytin osan lopuista tämän uudelleen värjäämiseen. Nyt lanka on sekä hirmu kaunista että ihanan tuoksuista!


Tässä vielä yhdessä kuvassa kaikki lopputulokset, olen näihin enemmän kuin tyytyväinen. Luonnossä värit oikein hehkuvat! Koska yritän hallita lankastashini kokoa, otin värjäykseen valkoisen Nallekerän joka täällä pyöri ja joka oli vähän ongelmalankaa. Ei ole ongelmaksi enää, teen noista meidän neidille sukkia ja lapasia nyt ainakin!

PA152779.jpg


Lopputulemaksi voisin todeta, että homma oli kyllä hirmu hauskaa ja jopa vähän koukuttavaa. Jos väripulloja ei lasketa mukaan, niin kaikki tarvittava on mulla edelleen ämpäriin koottuna odottamaan seuraavaa kertaa (niitä värejä en vielä ole mennyt ostamaan). Jahka meidän neiti vähän kasvaa saatan hyvinkin värjäillä lankaa kun hän on isovanhempien tai kummien kanssa viettämässä hauskaa päivää jossain muualla kuin kotona :D