Käsityökoulun toinen tämän kevään oppiaineista oli kankaankudonta. Töitä piti tehdä kaksi, ja tässä on niistä ensimmäinen, eli villashaali. Minulla kävi sen verran hyvä tuuri, että stashissani oli valmiina työhön sopivaa lankaa, teeteen Cacaota.

Lointen luonti ja puihin laittaminen ovat minulla vielä tulossa, tyttäreni syntyi n. viikkoa ennen kyseistä tuntia ja se jäi sen vuoksi välistä. Aion syksyllä mennä toisen ryhmän samalle tunnille mukaan että pääsen opiskelemaan senkin.

Koko luokka valitsi yhdessä loimen värin, ja kaikki käytimme sitten samaa lointa. Yhteispäätöksellä siitä tuli harmaa, kahdessa sävyssä.

Speksejä:

Tiheys on 5 lankaa / cm. Leveys on 52 cm pingotettuna, tekee 5 x 52 = 260 lankaa, 130 per harmaan sävy sisaruksina vuorolankaisena.
Varasin omaksi osuudekseni 3 metriä lointa, ja koko loimen pituus oli 30 metriä.

P4132297.jpg

Halusin huivista kaksivärisen niin, että toinen pää on sininen ja toinen lila. Varastossa olisi ollut kolmattakin sävyä, mutta (värilainaus toisaalta) villi vaarin kalsarin peike ei oikein olisi sopinut mukaan. Pienen laskeskelun jälkeen pääsin tulokseen, jossa värit ovat seuraavat. S vastaa sinistä ja L lilaa:

40 cm S, 30 cm L, 20 cm S, 10 cm L, 50 cm vuorotellen 5 cm raitoja S ja L, ja sen jälkeen 10 cm S, 20 cm L, 30 cm S ja lopuksi 40 cm L. Yhteispituus ilman hapsuja 250 cm.

P5242347.jpg

Varasin omat kudonta-aikani mahdollisimman myöhään, ja otin tytön mukaan kutomaan. Suurimman osan huivista kudoin sitten tyttö sylissä tai vieressä turvaistuimessa köllötellen, mutta puut ovat sen verran pienet että hyvin onnistui.

P4132300.jpg

Tällainen siitä sitten tuli:

P5242345.jpg

Hapsut on tehty kieputtamalla kaksi kolmen langan nippua erillään niin tiukalle että alkavat vetää sikkaralle, ja sitten annoin niinden kiertyä toisiinsa ja solmu päähän. Yksi ilta siihen meni, mutta kannatti! Huivista tuli kauniin värinen, riittävän iso kääriytymiseen ja kevyt kantaa mukana. Näitä lisää!