Kuten tuolla aiemmin on tullut mainittua, sai ystäväni houkuteltua minut Helskyn aikuisten käsityökouluun kanssaan. http://www.helsky.net/index.php?k=8417. Koulu alkoi huovuttamisella, ja sitä olikin eri muodoissaan sitten koko syksy.

Tai no, ihan ensin tehtiin paperimosaiikkitekniikalla työ, jonka aihe oli Minun syksyni. Tämän oli tarkoitus olla sunniitteluharjoitus tms, mutta ne jotka minut tuntee tietää, että askartelu ei ihan ole sydäntä lähellä, ja työstä kyllä myös näkee sen :-D  Kyllästyin repimään ja liimaamaan varsin aikaisessa vaiheessa ja värittelin lopuksi että saisi täydemmän näköiseksi.Minun%20syksyni-normal.jpg

Tämän jälkeen teimmekin sitten jo "oikeaa" työtä, eli opettelimme tasohuovutusta tekemällä väriympyrän. Tai sai se olla minkä mallinen hyvänsä, kunhan siitä löytyi kolme pääväriä ja niille riittävästi välivärejä... taisi olla että kolme väliväriä kuhunkin, eli kaikkiaan 12 väriä. Työ oli ihan hauskaa, mutta en usko että tasohuovutuksesta tulee ihan mun omaa suosikkijuttuani kuitenkaan.

Ensin siis ladoimme vähintään seitsemän kerrosta ohuen ohuita villakerroksia aina ristikkäin päällekkäin, ja kun pohja tuntui sopivan kimmoisalta teimme tasohuovutksen: alimmaiseksi pöytää suojaamaan muovi, sen päälle kuplamuovia, ja sen päälle tasohuovat. Huovat kastellaan kuumalla marseillesaippualla kyllästetyllä vedellä, ja kierretään pulikan (puinen pyöreä palikka) ympärille rullalle kuplamuovin kanssa. Kaiken päälle pyyhe suojaamaan vaatteita, ja sitten vähintään 300 rullausta edes takaisin että villakerrokset ottavat toisiinsa kiinni.

Tämän jälkeen pieni kuivatus, ja sillä välin voi vaikka karstata villat sopivan kuohkeiksi neulahuovutusta varten. Näissä oli hauska huomata että jotkut väreitä sekoittuivat juuri oikean sävyisiksi tosi helposti, ja osa ei halunnut tehdä yhteistyötä sitten millään.

Pallerot kiinittään tuossa alareunassa näkyvällä neulalla tökkimällä tehtyyn huopaan kiinni.

V%C3%A4riympyr%C3%A4%20ja%20hahtuvat-nor

Se mitä tykkäsin myös tarkastella oli kuinka nuo villat tosiaankin menevät huovan läpi toiselle puolelle, ja se tausta näyttää sitten alustasta (mikä tahansa vaahtomuovi tai solumuovi tai vastaava käy, kunhan on tarpeeksi kiinteää) irroittamisen jälkeen tältä:

Hahtuvat%202-normal.jpg Ihan kuin sienikasvustoa metsässä!

Ja valmis väriympyrähärdelli näyttää minun osaltani siis tältä:

Valmis%20v%C3%A4riympyr%C3%B6-normal.jpg

 

Editointi 22.4.2014:

Väriympyrän jälkeen aloimme huovuttamaan vähän isommin, saimme valita teemmekö laukut vai tossut. Ja tottakai minä aloitin tekemään laukkua. Se on edelleen kesken, koska kissa valtasi sen talvella makuupussikseen. Tarkoituksenani olisi huovuttaa tekele loppuun ja tosiaankin tehdä siitä laukku. Tuon siitä kuvan jahka saan valmista.

 

Syksyn viimeinen työ oli nunohuovutus, eli otimme silkkisifonkihuivin, ja huovutimme siihen kiinni merinovillaa syksyllä aiemmin oppimammillamme tavoilla. Onnistuin saamaan tästä (omasta mielestäni) varsin merellisen:

Nunohuivi-normal.jpg

 

Tuo nunohuovutus on ainoa huovuttamisen tavoista joihin saattaisin palata myöhemminkin. Mitään suurta intohimoa ei siis tähän hommaan syntynyt.