Viime syksnä käsityökoulussa oli ohjelmassa kolme uutta taitoa. Ehdin olla mukana kahdessa, eli mosaiikkitekniikassa ja keramiikassa, ja niistä molemmista tulee tulemaan omat juttunsa. Kolmas oli puupiirrostekniikka, ja sen tulen käymään joskus hamassa tulevaisuudessa.

Asiaan, eli mosaiikkiin. Kun kuulin että mosaiikkia tulemme tekemään, tiesin melkein heti että haluan tehdä aamiaistarjottimen joululahjaksi kullalleni. Aihekin oli valmiina, koska pelaamme molemmat Magic the Gathering -korttipeliä. Kipaisin siis Ikeaan, ja ostin ison tarjottimen jossa on kantokahvat. Ensimmäiseksi piti hioa tarjottimen pohjasta kiilto pois jotta keramiikkaliima ottaa siihen paremmin kiinni.

Karheuttamisen jälkeen piirsin pohjaan kuviot jotka halusin mosaiikilla tehdä.

Mosa%201.jpg

 

Piirtämisen jälkeen käytin hyvän aikaa mosaiikkipussien, -rasioiden ja -ämpäreiden penkomiseen jotta löysin sopivan määrän oikean värisiä mosaiikinpaloja. Osaa meni ihan tosi vähän, eli helmen valkoista, tulen punaista, mustaa ja metsänvihreää sekä valkoista. Veden sinistä ja taustavärejä meni sitten huomattavasti enemmän. Liimasin ensimmäiseksi kiinni kuvioiden palat ja muruset, näin homma oli huomattavasti helpompaa. Rajasin myös kuviot pienillä harmailla palasilla jotta ne tulevat hieman paremmin esiin.

Kuvan takareunassa näkyy jäätelötikku, käytin sitä rajaamaan palat irti tarjottimen puukehyksestä jotta laastille jää tilaa myös reunoille. Tällöin palat pysyvät paremmin kiinni.

Mosa%202.jpg

 

Mulla ei ihan mosaiikille varatut koulutunnit tähän riittäneet. Sain palat liimattua annetussa ajassa, mutta saumaamiseen ei enää tunteja ollut. Kävin siis kahtena eri arki-iltana laittamassa saumausaineet. Kahtena siksi, että laitoin kahta eri väristä saumauslaastia. Ensin valkoista noiden kuvoiden pohjalle jotta kuvioiden värit korostuisivat paremmin. Ja taustalle harmaata että kuviot korostuvat vielä vähän lisää. Työn kuivuttua salakuljetin sen kotiin viimeistelyä varten. Koska olin joulukuussa jo äitiyslomalla ja mies päivät töissä, olisi luullut että se viimeistely olisi ollut kovinkin helppoa, sehän vaati vain nihkeän kostean kankaan jolla hinkuttaa ylimääräistä saumauslaastia pois klinkkerin päältä. En ollut ajatellut ollenkaan että tokihan se apulainen tulee tarkastamaan työn laatua...

Mosa%203.jpg

 

Lopulta sain homman kuitenkin valmiiksi ajoissa, ja mieskin sai joululahjansa. Tosin jo ennen joulua kun sopiva tilaisuus antaa tarjotin ilmiintyi. Tässä vielä valmis tarjotin, ilman apulaista tai tarjoiluja.

Mosa%204.jpg